Na ten fajny wieczór ja przygotowałam pierożki z farszem z młodej kapusty wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Oto tenże przepis:
Ciasto drożdżowe:
Do 45 dkg mąki dodać rozrobione w niepełnej szklance mleka
2,5 dkg, 2 jajka roztrzepane z 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżką masła i sól do smaku. Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na około
2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam farsz.
Młodą, średnią kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny, żeby wyszła goryczka. Mocno wycisnąć, sparzyć wrzątkiem. W garnku zagotować 1/2 szkl. mleka włożyć 1/2 kostki masła i wrzucić kapustę. Dodać również pokrojoną i sparzoną
1 dużą cebulę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Po uduszeniu dodać 2 jajka gotowane i drobno posiekane, przyprawy ziołowe, pieprz i sól. Wymieszać. Robić pierożki. Piec je w tem. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz