poniedziałek, 1 czerwca 2015

Pierożki z młodą kapustą

Z soboty na niedzielę w naszej gminnej bibliotece, jak w 570 bibliotekach w Polsce, odbyły się nocne spotkania z książką. Było to spotkanie wielopokoleniowe. Fajnie było zobaczyć, że literaturą interesują się nie tylko starsi. Odczytaliśmy kilka fragmentów powieści Hanny Cygler "Czas zamknięty" i pośmialiśmy się nad "Zapiskami oficera Armii Czerwonej"-Sergiusza Piaseckiego. Było też coś dla ciała, czyli mały poczęstunek.
Na ten fajny wieczór ja przygotowałam pierożki z farszem z młodej kapusty wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 
Oto tenże przepis:
Ciasto drożdżowe:
Do 45 dkg mąki dodać rozrobione w niepełnej szklance mleka
 2,5 dkg, 2  jajka roztrzepane z 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżką masła i sól do smaku. Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na około  
2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam farsz.
Młodą, średnią kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny, żeby wyszła goryczka. Mocno wycisnąć, sparzyć wrzątkiem. W garnku zagotować 1/2 szkl. mleka włożyć 1/2 kostki masła i wrzucić kapustę. Dodać również pokrojoną i sparzoną 
1 dużą cebulę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Po uduszeniu dodać 2 jajka gotowane i drobno posiekane, przyprawy ziołowe, pieprz i sól. Wymieszać. Robić pierożki. Piec je w tem. 180 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz