Oto przepis:
Robimy marynatę do matiasów (około 30 dkg): zagotowujemy 2 szklanki wody z 0,5 szkl 10% octu, 0,5 szkl cukru i 1 pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy liść laurowy, pieprz czarny i ziele angielskie. Przestudzoną marynatą zalewam pokrojone w małe kawałki matiasy. Śledzie odstawiam na kilka godzin- najlepiej na noc w lodówce. Przygotowuję " pierzynkę". Gotuję 2 ziemniaki, 2 marchewki i 3 jajka. Po ugotowaniu kroję w kostkę warzywa, dodaję również tak samo pokrojone 3 ogórki konserwowe i 1 czerwoną cebulę. Pół szklanki majonezu mieszam z połową szklanki śmietany 18%, dosmaczam solą, dość obficie pieprzem. Mieszam majonez z warzywami. Zamarynowane śledzie wyjmuję z zalewy, odsączam i przykrywam masą warzywno- majonezową. Na wierzch posypuję pokrojonymi drobno jajkami i koperkiem. No i znów musimy odstawić na kilka godzin, żeby się przegryzło. Niestety długo czekania, ale warto....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz