wtorek, 3 lutego 2015

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Jest początek lutego. Do wiosny już bliżej niż dalej. Pochmurne i smutne dni źle człowieka nastrajają do życia. Trzeba czymś poprawić "skiszony" humor. Co najlepiej pomoże w tym....wiadomo dobre jedzonko. Najlepiej by było, żeby potrawa była niedroga, lekkostrawna i w miarę szybka do wykonania. Najlepiej zrobić dobrą zapiekankę. Oto przepis:
3 udka z kurczaka umyć, osuszyć, obsypać przyprawami ( czosnek granulowany, majeranek, pieprz, papryka). Nie dodawać soli, bo całość będzie zalana bulionem. Udka podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Przygotować bulion z 2 kostek rosołowych i 600 ml wody lub własny wywar rosołowy z kurczaka (dobrze doprawiony).
Kroimy część białą pora w krążki, a 2 marchewki ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka). 25 dkg surowego ryżu mieszamy z warzywami. Wsypujemy wszystko do dość dużego naczynia żaroodpornego, układamy na ryżu udka i wlewamy przygotowany bulion (wylewamy tak, by cały ryż został przykryty). Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 1- 1,5 godz. 
Do tego dania można podać konfiturę z żurawiny. Naprawdę dobre danie, rozświetli buzie domowników nawet w najbardziej ponurą aurę.....






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz