środa, 5 czerwca 2013

Wiosna

Kocham wiosnę majowo-czerwcową.
Moja wiosna to nie tylko soczysta bujność traw,rozszalałe trele
ptaków, kolorowe ogrody-to przede wszystkim wczesny wysyp
grzybów,a w szczególności żółciutkich kureczek{ jak kto woli lisiczek}.Ja je po prostu uwielbiam! Właśnie dziś mój przyjaciel
po raz pierwszy nazbierał je w naszym wiejskim lasku.
Nie dużo, ale to już coś! Zrobiłam fajny sosik do klusek śląskich.
Oto przepis: pokrojoną, wędzona szynkę podsmażyć{około 10dkg}
na 1 łyżce masła, dodać do tego posiekaną cebulę-zeszklić,
dodać kurki. Dusić pod pokrywką około 5 min. Zdjąć pokrywkę i podlać odrobiną wytrawnego białego wina. Zamieszać, żeby
alkohol wyparował, posolić,dodać pieprz czarny,wlać około 
1 szklanki śmietany kremówki.Niech to się gotuje do zgęstnienia.
Można ten sos podać do ryżu lub makaronu. Naprawdę dobrze
smakuje!

2 komentarze: