środa, 11 grudnia 2013

Kurczak z warzywami w ryżu

W naszej rodzinie grudzień ma wiele szczególnych dat, prawie co tydzień obchodzimy jakieś święto. Wczoraj moja córka miała urodziny. Od zawsze uważałam, że jest święto dla niej i dla mnie. Pamiętam, gdy się urodziła i lekarka powiedziała mi, że mam córeczkę, to ze szczęścia się popłakałam. Moja dziewczynka zawsze chodzi swoimi drogami, ma duszę artystki (maluje), kocha ludzi i przyrodę. Jest wspaniałą żoną i matką dla dwójki urwisów. Bardzo jestem z niej dumna. Mimo wielu zajęć przy wychowywaniu chłopców założyła swoją działalność. Prowadzi warsztaty archeologiczne dla dzieci i dorosłych. Obiecałam, że tort urodzinowy będzie na Święta, ponieważ wtedy spotkamy się całą rodziną. Zamiast tortu zrobiłam mojego ulubionego kurczaka w warzywach. A co, to też jest moje święto!
Przepis na dwie osoby:
2 udka umyć, osuszyć, delikatnie przyprawić pieprzem i solą, obsmażyć na maśle klarowanym na "złoty" kolor.
Jedną marchewkę zetrzeć na tarce (duże oczka), jednego pora (część białą) pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z jedną szklanką ryżu. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, udka lekko wcisnąć. Zalać wcześniej przygotowanym bulionem (2 szkl   wrzątku + 2 kostki rosołowe). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około 1 godziny. Do tego dania może być surówka, ale nie koniecznie.


Kochana Córeczko! Te kwiaty z naszego ogrodu są dla Ciebie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz