Golonkę gotować w warzywach : marchewce, pietruszce, porze, selerze i ziołach (ziele angielskie, pieprz,). Dodać 2-3 ząbki czosnku, posolić. Warzyć około godziny (w zależności od wielkości golonki). Wyciągnąć, wystudzić. Zalać marynatą
składającą się z:
1 butelki ciemnego piwa "Książęcego", 1 łyżki majeranku,
1 łyżeczki ziarnistego kminku, 1 łyżki "Delikatu do mięs" Knorra,
1 pokrojonej cebuli i 3 ząbków czosnku. Zostawić na kilka godzin- najlepiej na noc. Piec na drugi dzień w temperaturze 180 st. do uzyskania złotego koloru golonki. Do uzyskania najlepszego smaku potrzebny jest dobry sos. Oto on:
Słoik chrzan ( 0,33), 400 ml 18% śmietany, 4 jajka, 3 łyżki octu winnego, 4 płaskie łyżki cukru, 1 łyżeczka soli- zagotować na małym ogniu, mieszając. I już.... Sos nadaje się na zimno i ciepło również do innych mięs. Pyszne....
Witaj,
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy wyglądają smakowicie!!
Uwielbiam piec i gotować dla najbliższych i zawsze poszukuje nowych inspiracji w internecie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy.
Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
Golonka to danie które jak każdy z nas wie jest kaloryczne. Dlatego czasami puszczam wodze i przygotowywuje to smaczne danie, oczywiście ze sporawą ilością świeżych ziół, do tego robię dip pomidorowo - miodowy, którego głównymi składnikami przecier Pomidori, miód, musztarda wszystko łączę z oliwą i octem jabłokowym, i już. Zachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuń