wtorek, 25 lutego 2014

Tłusty czwartek we wtorek

Dziś odbyło się cotygodniowe spotkanie Klubu. Na poprzednim spotkaniu postanowiłyśmy, że będzie to nasz "tłusty" czwartek. Kilka pań przygotowało coś "na ząb". Pani Marylka przyniosła pysznego karpia w zalewie octowej, ja zrobiłam tatara ze śledzi. Hitem spotkania były faworki pani Ewy. Były kruche, rozpływały się w ustach i było ich bardzo dużo. 
Oto przepis, bo już za dwa dni "tłusty" czwartek, a pani Ewa powiedziała ,że ciasto powinno "po leżakować" w lodówce przez noc.
1 szklanka+4 łyżki mąki, 5 żółtek, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka cukru,     4 łyżeczki śmietany. Zarobić twarde ciasto i odłożyć do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować, pociąć na paski, wrzucać na gorący tłuszcz (olej+ smalec). Po usmażeniu na złoty kolor, osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Dawno nie jadłam tak prawdziwego chrustu...........

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz