Oto przepis:
0,5 kg małych ryb (z ościami) przekręcam maszynką do mielenia wraz z niedużą cebulą i dwoma ząbkami czosnku. Do masy dodaję jedno jajko, dwie łyżki kaszy manny, sól i pieprz cytrynowy. Dokładnie mieszam. Robię nieduże pulpeciki, obtaczam w mące pszennej i wrzucam na patelnię na gorący olej. Od czasu do czasu mieszam, a w międzyczasie robię sos.
Jedną średnią cebulę kroję w "piórka", kawałek (10 cm) pora w krążki, jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieram na tarce z dużymi oczkami. Rozgrzewam w garnku olej, dodaję najpierw cebulę i por. Muszą się tylko zeszklić. Wrzucam resztę warzyw, ziele angielskie i liść laurowy.
Gdy się wszystko lekko poddusi dodaję jedną łyżkę pasty pomidorowej, sól, pieprz i trochę cukru. Dolewam trochę gorącej wody (jeżeli nie mam bulionu warzywnego). Sos musi być gęsty. Wkładam do niego podsmażone pulpety i duszę wszystko jeszcze jakieś 5 min. To danie można jeść na ciepło i na zimno. Nam smakuje z moim razowym chlebem.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz