niedziela, 12 maja 2013

Obiad sobotnio- niedzielny

Wczoraj nie miałam siły, żeby coś napisać.
Było bardzo gorąco,a ja wymyśliłam dość pracochłonny obiad:
Zupa szczawiowa z ryżem(szczaw majowy-zbierany na mojej łące).
Gołąbki po cygańsku (pycha):
pół niedużej główki kapusty poszatkować drobno, posolić,odstawić na pół godziny,odcisnąć,
1-ą dużą cebulę posiekać,zeszklić na łyżce tłuszczu,wystudzić,
3/4 szklanki ryżu ugotować aldente,wystudzić,
wszystko razem wymieszać, dodać 1/2 kg.mielonego mięsa
3/4 szklanki suchej kaszy manny, 2-3 jajka. Jeszcze raz wymieszać.
Ukształtować ręką kotleciki, obsmażyć na tłuszczu.
Włożyć do żaroodpornego naczynia polać sosem pomidorowym
(może być taki z pudełka-kupiony) rozrobiony z 1/2 l.bulionem warzywnym z kostki.Wstawić do nagrzanego na 180 st. piekarnika
Piec około 1 godziny.
Bardzo lubię gotować! Domownicy to doceniają.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz