wtorek, 13 sierpnia 2013

Chińszczyzna po polsku

Po szaleństwach ziemniaczano - owocowych przyszedł czas
na małe co nieco z ryżem. Nigdy nie jadłam oryginalnego
 dania chińskiego, więc sama sobie wymyśliłam ten przepis.
1 szkl. ryżu podsmażam na łyżce klarowanego masła, dodaję
2 szkl. wody, sól i około pół łyżeczki curry. Gotuję ryż aldente.
Lekko przestudzam. Na patelni podsmażam 1 dużą cebulę,
30 dkg. pieczarek, podlewam to 30% śmietanką, odparowuję.Solę.
Dodaję pół szkl. groszku z puszki i 2 łyżki pokrojonego koperku,
mieszam sos z ryżem. Masę wykładam do wysmarowanego,
żaroodpornego naczynia. Posypuję startym, żółtym serem.
Wkładam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 30 min.
W tym czasie na patelni smażę mięsko. Może być różne.
Ja kupuję gulaszowe drobiowe {np.indycze}. Obsypuję
 przyprawami i wrzucam na rozgrzany olej. Po usmażeniu
podaję z ryżem, polewając go delikatnie oryginalnym sosem
słodko- pikantnym { z butelki}. No i jest trochę po polsku
i trochę po chińsku.....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz